dijous, 17 de març del 2011

DIA DEL PARE

Queden 2 dies per el Dia del Pare o Dia dels Pares, que és un dia commemoratiu en el qual se celebra al pare dins de la família. Complementa al Dia de la Mare que honra a les mares.
La data de celebració del Dia del Pare varia de país a país. Aquí es celebra el dia 19 de març.
HISTORIA I TRADICIONS

ALEMANYA: hi ha dues celebracions associades amb el Dia del Pare; d'una banda Vatertag, que se celebra el 21 de maig, dia de l'Ascensió de Jesús i és firat nacional, per l’altre Herrentag, que és una celebració tradicional consistent a fer un viatge només d'homes pujant per una muntanya amb carros, amb vi o cervesa i menjar regional.
AMERICA LLATINA: En la major part dels països d'Amèrica Llatina, igual que als Estats Units, Canadà i Perú, el Dia del Pare se celebra el tercer diumenge de juny. En aquest dia es festeja als oncles, als avis i als pares en general.
A Bolívia i Hondures es festeja el 19 de març, dia de Sant Josep segons la tradició catòlica (sant patró dels fusters); segons la Bíblia, Sant Josep, el pare adoptiu de Jesús, era fuster. A Brasil, en canvi, se celebra cada segon diumenge d'agost, a la República Dominicana se celebra l'últim diumenge de juliol, i a Guatemala i a El Salvador el festeig és el 17 de juny.
ARGENTINA: es va festejar per primera vegada el 24 d'agost de 1958, en honor a “José de San Martín”, anomenat "Pare de la Pàtria". Però després l'hi va canviar al tercer diumenge de juny que és quan es festeja actualment.
ESTATS UNITS: A Estats Units la primera celebració moderna del Dia del Pare es deu a la idea de la Sra. Sonora Smart Dodd, qui assistia a una missa amb motiu del dia de la mare que amb prou feines tenia dos anys celebrant-se, se li va ocórrer fer una altra missa per homenatjar al seu pare, un veterà de la guerra civil que havia enviduat quedant a càrrec dels cinc nens i criant-los de manera exemplar. Originalment la idea era que la missa se celebrés el 5 de juny, dia de l'aniversari de Mr. Smart, però per la premura en els preparatius es va decidir córrer la data fins dintre de dues setmanes.
És així com el primer dia del pare va tenir lloc a Washington el 19 de juny de 1910. La veu s'havia corregut i la gent es va unir a les celebracions. Es van celebrar misses com a homenatge als pares en altres ciutats d'Estats Units. Oficialment se celebra en tots els Estats Units des de 1924, quan el president Calvin Coolidge, ho va declarar com a celebració nacional. Al 1966 el president Lyndon B. Johnson va signar una proclamació que declarava el tercer diumenge de juny com a data per a la celebració del dia del pare.

Laura Argudo

5 comentaris:

  1. he vist com ho treballaves a casa i finalment t'ha quedat força be!

    ResponElimina
  2. molt interessant!!! no sabia de la historia i tradició d'aquesta celebració!

    ResponElimina
  3. jajajajajjajajajajajajajajajaja lamentable el comentari de la raquel creec que no es de la wikipedia, ben treballat jaja

    ResponElimina
  4. bon treball ja que trobu que es interessan per saver les arrels d'aquestes festes

    ResponElimina
  5. Molt interessant és molt curiós saber què es fa a cada país per celebrar "el dia del pare" !

    ResponElimina