dijous, 26 de febrer del 2015

HALLOWEEN

HALLOWEEN

La nit de les bruixes

Halloween és la festa que es celebra cada 31 d’Octubre. És una festa d’origen celta, sobretot dels països de parla anglesa, en excepció de Nova Zelanda i Austràlia, que no es celebra tant com els Estats Units d’Amèrica, el regne Unit, Canadà o fins i tot Irlanda. Tot i així, actualment és una festa internacional, és a dir, quasi tots els països la celebren tot i no ser tradició, com Espanya o a Catalunya, tot i que ja tenim la castanyada.
Halloween, també conegut com a La nit de les bruixes, té com a origen la festa religiosa del dia de tots sants, que és l’1 de Novembre. També és originaria del  Samhain, una celebració religiosa que marca la fi de la collita i, per tant, l’inici de l’estació fosca. Els celtes creien que a aquesta data, la línia que separava el món dels vius i el món dels morts deixava que els esperits (bons i dolents) passessin el món dels vius. El que havien de fer les famílies era disfressar-se d’esperits per a espantar als esperits malèvols i protegir-se i així poder passar aquella festa amb els seus familiars difunts.




jack-o-lanterns.jpgUna tradició molt típica de Halloween és el Jack-o’-lantern, que és una carabassa amb una forma de cara, normalment terrorífica, de por. A dins s’acostuma a posar una espelma per il·luminar. Apart, Jack-o’-lantern té una història. Els antics explicaven que Jack el Garrepa havia estat una mala persona, però quan el diable va anar a buscar-lo per portar-lo a l’infern, Jack aconsegueix enganyar-lo, fent així que fins al cap d’un any el Diable no pugues tornar. Un cop passat el temps, el Diable torna, però Jack aconsegueix que torni a caure en una de les seves trampes. A canvi de deixar-lo lliure, el Diable ha de prometre a Jack que no podrà mai anar a l’infern. Al cap d’uns anys, Jack es mor i puja el cel però allà no és acceptat i, com a l’infern tampoc és acceptat a cause del pacte amb el Lucífer, el condemnen a viure caminant eternament pels carrers a les fosques i només una llanterna, d’aquí ve el nom de Jack The Lantern o, per abreviar, Jack-o’-lantern.
Jack-o’-lantern antigament tenien la utilitat d’allunyar els mals esperits de la casa, sobretot amb el joc de Truc o Tracte.
Una curiositat és que actualment, tallar carabasses és considerat un art també, i fins i tot hi ha concursos a alguns països.


També és tradició jugar a Truc o Tracte (Trick-or-Treat en anglès). Consisteix en que ells nens es vesteixen amb les seves disfresses més aterradores i van casa per casa demanant caramels. En el cas que els habitants de la casa no els vulguin donar, els nens tenen dret a fer una petita broma pesada als de la casa.


trick-or-treating-apartment.jpg



Això té com a origen una llegenda que deia que hi havia un esperit maligne que també hi jugava però que, en el cas que no volguessis fer el pacte, maleïa a tota la teva casa i família amb males collites, malalties, fent que morisin tots els animals, etc.

Com ja he mencionat en vàries ocasions, també és tradicional disfressar-se d’algun personatge de terror o de ficció i, normalment, és fa una festa on tothom els llueix. A més a més, ara ja no tant però antigament a la plaça del poble o de la ciutat s’acostumaven a fer unes grans fogueres i la gent es reunia en grups per a explicar histories terrorífiques.


També s’ha fet moltes pel·lícules que tenen com a inspiració aquesta festa, com la famosa pel·lícula de Tim Burton, Nightmare Before Christmas (Malson després de Nadal)
Pesadilla_antes_de_navidad-136057718-large.jpg

 



En conclusió, Halloween és una festa molt antiga i tradicional dels països celtes la qual es basa en el terror. la por, les bromes pesades, les bruixes, els fantasmes, etc. El seu origen es basa en el fi de les collites, per tant, l’inici del fred i l’hivern i se celebra cada 31 d’Octubre, la nit anterior a tots sants.


Mar Gràcia i Borràs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada