dilluns, 25 de maig de 2015


Dia de l'orgull friki
El dia de l'orgull friqui és una iniciativa popular que intenta reivindicar el dret a ser friki de qualsevol persona que ho desitgi.
Va sorgir quan al web Univers Marvel, un usuari va discutir el fet que qualsevol friki pogués o no denominar-se així; i el desig i el dret dels frikis i les activitats considerades frikis, com llegir còmics o jugar a rol, foren reconegudes per la societat i no menyspreades. Així, amb la creació d'aquest dia, els frikis desitgen demostrar que no són un grup minoritari. La tria de la data, el dia 25 de maig, es va fer perquè aquell dia, de 1977, es va celebrar l'estrena als EUA de la primera pel·lícula de La Guerra de les Galàxies. També es recorda a Douglas Adams, autor de la Guia de l'Autoestopista Galàctic, coincidint aquesta data amb el Dia de la tovallola. La celebració va arribar a l'Estat Espanyol, l'any 2006, arribant abans a la ciutat de Barcelona, en 2005, i des de llavors se celebra aquest dia fent trobades i altres activitats.
Als Estats Units, el terme freak s'emprava per referir-se a les persones que es distingien per tenir alguna malformació o anomalia física i que eren exhibides en els circs entre 1840 i la dècada de 1970.A mitjans de la dècada de 2000 el terme va passar a usar-se a Espanya per referir-se, encara que en un altre context, a aquells personatges que amb el seu comportament extravagant van aconseguir la fama i es van guanyar l'afecte del públic a través de les seves nombroses aparicions en certs programes de televisió. Amb el pas dels anys, la paraula es va usar per referir-se també a les persones que es catalogaven d'extravagants, producte de tenir almenys una obsessió extrema o estranya amb un tema en concret; en el qual normalment eren especialistes. Els temes d'interès clàssics dels frikis es caracteritzen per no estar encara acceptats ni ben vistos per la societat, considerant normalment gustos infantils, immadurs i impropis de l'edat del subjecte.

Maria Punset Pou

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada