dilluns, 21 de març del 2011

21 de març, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial

L'Organització de les Nacions Unides, amb l'objectiu de renovar el seu compromís de treballar contra el racisme, celebra cada 21 de març el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial. El motiu d'aquesta data és que aquest dia l'any 1960, la policia va disparar contra una manifestació pacífica que es realitzava en Sharpeville, Sud-àfrica per protestar contra les lleis de passades de l'apartheid. L'ONU a través d'aquest dia vol recordar-nos el seu propòsit de combatre i eradicar el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia i totes les formes relacionades d'intolerància que es duen a terme en diferents parts del món. D'altra banda, les Nacions Unides i la comunitat internacional han creat instruments d'ordre internacional per ajudar a l'eliminació del racisme com la Convenció Internacional sobre l'Eliminació de totes les Formes de Discriminació Racial.

El racisme és l'actitud o manifestació que reconeix o afirma que la gent de diferents races difereix en valor, que aquestes diferències poden ser amidades o catalogades jeràrquicament, i que resulten en l'avantatge econòmica, política i social d'un grup en relació als altres. Històricament, el racisme ha servit per a justificar l'imperialisme, l'esclavitud i el genocidi de pobles sencers. El racisme sol estar relacionat amb l'etnocentrisme i el 'chauvinisme' cultural. La creença que el caràcter i les habilitats dels individus estan correlacionades amb la seva raça no és necessàriament racisme, atès que aquesta diferència pot afirmar-se sense implicar una falta d'equitat de valor.  El racisme és generalment un terme aplicat a les accions d'un grup dominant en una societat sobre els altres. Els grups més febles tenen menys probabilitats de manifestar racisme públicament en contra d'un grup més poderós per raons pràctiques. Atorgar o retenir drets o privilegis basant-se en la raça o refusar associar-se amb persones per la seva raça es coneix com discriminació racial.
El 21 de març, Dia Internacional contra el racisme i la xenofòbia SOS Racisme va presentar la Memòria de casos de tot l’any de l’Oficina d’Informació i Denúncies. Aquest és un punt d’inflexió anual, ja que posem l’accent en aquells camps de la societat en què el racisme es manifesta amb més cruesa i força.

8 comentaris:

  1. bonissima entrada! m'ha encantat!
    Comparteixo en gairebé tots els casos per no dir tots la opinió amb tu respecte aquest tema i trobu que las desarrollat molt correctament!!
    És una entrada digne d'una gran nota!!!

    beee tetee beeeeeeeeeeeee!!!

    ResponElimina
  2. té molta raó aquest article! molt bé! esta currat!

    ResponElimina
  3. MOlt bon article!!!!! estic d'acord amb tot el que has dit Jaume
    Molt Bé Sebas molt bé!!!!

    ResponElimina
  4. Trobo que està molt bé aquest article, es nota que te l'has currat!

    ResponElimina
  5. Bé Sebas bé, carballo no diguis molt interessant que 0 de llegir-te'l

    ResponElimina
  6. m'ha agradat molt encara que en alguns temes no comparteixu el mateix que tu
    pero igualment m'ha agradat molt

    ResponElimina
  7. Molt interessant! Està clar que hem d'eliminar la discriminació racial!

    ResponElimina