dimecres, 17 de desembre del 2014


Festa popular de Tots Sants
Fa aproximadament un mes es va celebrar la festa popular de Tots Sants. Aquesta festa, és una festa tradicional catòlica dedicada al record dels avantpassats que se celebra el dia 1 de novembre i esta relacionada amb la festa que dóna celebració l’endemà, anomena el Dia de difunts.
El seu origen prové d’una etapa anterior a la cristianització, aquesta etapa era la que va tenir lloc els celtes. Tots Sants va començar sent una derivació d’una festa cèltica anomenada Samain. En aquesta festa es veneraven els morts. Per a els celtes, l’any estava dividit en dos parts: el temps clar i el temps fosc. El temps clar es quan es referien a l’estiu i la primavera i el fosc l’hivern i la tardor. El Samain estava fora d’aquests dos temps i per això es deia que les portes de l’altre món en aquest temps estaven obertes per a que els morts ens poguessin visitar.
La festa cristiana no es va instituir fins el segle VII amb el papa Bonifaci IV. Va purificar un temple pagà dedicat a tots els Déus, per l'ajuda que havien rebut en les dures batalles. Va decidir que cada 1 de novembre se celebrés una festa, una diada dedicats en honor de tots els màrtirs i sants cristians que es veneraven en el temple. Va concloure que durant aquell dia es fes una missa en honor dels morts i un peregrinatge al cementiri per fer-hi una visita. Aquest costum s'ha convertit en un tret comú en totes les cultures que en un moment van ser influïdes per l'antiga Roma. Més tard la festa es va estendre a tots els sants. El culte als morts es manté fins el dia d'avui. Normalment es diu missa en honor als morts i després es fa una visita al cementiri.
A Catalunya es mengen tres menjars diferents propis d'aquest dia; les castanyes, els moniatos i els panellets. D'això se'n diu la Castanyada.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada