dimarts, 22 de novembre del 2011

22 de novembre: Santa Cecília, el Dia de la Música

El 22 de novembre de cada any es celebra el Dia de la Música, atorgat a Santa Cecília l'any 1594 pel Papa Gregori XIII. Es va acordar que es faria el 22 d'aquest mes perquè correspon amb el dia del naixement de la patrona, i n'és la patrona perquè va demostrar passió i interès per la música i els instruments musicals.
Santa Cecília fou martiritzada durant l'any 200 d.C., tot i que diferents fonts d'informació diuen altres possibles dates. Se la relaciona amb la música ja que segons algunes llegendes va atraure un àngel cap a la Terra solament amb el seu cant o bé cantava mentre era martiritzada. Després se li va acabar d'atorgar el paper de la música gràcies a pintors, del començament del segle XV, que varen interpretar en els seus quadres la santa envoltada en moltes ocasions per instruments musicals (arpa, orgue...).
Amb tot això, s'ha de destacar que aquesta festa està totalment relacionada amb el cristianisme ja que la patrona és una santa, però ja ningú parlar de Santa Cecília, sinó del Dia de la Música.
Però no sabem realment amb certesa per què aquesta data per celebrar-ho enlloc de qualsevol altra que pogués tenir un verdader sentit musical lligat al tema. Per això, existia la possibilitat de posar la data el dia natalici de Johan Sebastian Bach, gran compositor, però podria tenir competència amb d'altres i per això no se li va concedir. També es celebra, més sovint, al principi de l'estació estiuenca, el 21 de juny, ja que moltes diades són adjudicades al primer dia d'una estació de l'any, però també per aquesta mateixa raó no s'acaba de decidir.
Així arribem a la conclusió que és una diada poc determinada i amb dubtes sobre el dia en què s'estableix, encara que reconeguda mundialment el jorn 22 de novembre.

9 comentaris:

  1. Aquest text m'ha semblat molt interessant encara que no m'hagrada molt. Bon treball!

    ResponElimina
  2. La veritat es que a mi no m'apassiona la música, però m'ha semblat molt interessant tota la seva història.

    ResponElimina
  3. Text molt interessant que explica coses que no són gaire conegudes sobre la procedència d'aquest dia de la música.

    ResponElimina
  4. Molt bonica la procendència, i a la vegada molt important per al món de la música.

    ResponElimina
  5. és molt interesant per a la gent de tot el món

    ResponElimina
  6. Interesant!! La musica es la vida d'aquest món!!

    Albert Lloret

    ResponElimina
  7. La música fa més alegre lo vida, bon treball Sara!

    ResponElimina
  8. La música ajuda molt! Interessant :D

    ResponElimina