dijous, 24 de febrer del 2011

Història del bàsquet

El bàsquet va néixer com una resposta a la necessitat de realitzar alguna activitat esportiva durant l'hivern al nord dels Estats Units. Al professor de la Universitat de Springfield (Massachusetts), James Naismith (un professor canadenc) li va ser encarregada la missió, el 1891, d'idear un esport que es pogués jugar sota sostre, ja que els hiverns en aquesta zona dificultaven la realització d'alguna activitat a l'aire lliure. El canadenc va recordar un antic joc de la seva infància denominat "duck on a rock" (L'ànec sobre una roca), que consistia a intentar arribar a un objecte col·locat sobre una roca llançant-li una pedra. Naismith va demanar a l'encarregat de l'escola unes caixes de 50 cm. de diàmetre però l'únic que li va aconseguir van ser unes cistelles de préssecs, que va manar penjar a les baranes de la galeria superior que envoltava el gimnàs, a una alçada determinada i a partir d’aquí va dissenyar un conjunt de tretze regles.
El bàsquet femení va començar el 1892, en el Smith College, quan Senda Berenson, una professora d'educació física, va modificar les regles de Naismith per adaptar-les a les necessitats de les dones.
El joc va agradar i es va establir aviat als Estats Units.
Mèxic, va ser on primer es va introduir per motius geogràfics. Però no va ser fins a la primera guerra mundial que va agafar gran impuls, sobretot gràcies als soldats nord-americans que jugaven en les seves estones lliures.

El bàsquet en l'actualitat compta amb una gran difusió en diferents països de tot el món, sent un dels esports amb més participants i competicions regulars en diferents zones i països del món. Als Estats Units, es disputa la NBA, considerada la millor competició mundial de bàsquet de clubs.
La línia de tres punts (triple), es va provar als Estats Units en 1933. No obstant això, no seria adoptada per l'ABA fins l'any 1968, arribant a la NBA a la temporada 1979-80.
Aquí us mostro una fotografia de James Naismith:

9 comentaris:

  1. Bon article mai ho havia pensat com es va inventar el basquet!!!

    ResponElimina
  2. molt bona publicacio no asbia ben be com es va formar el basquet, ma semblat molt interressan. ja buscare informacio per saberna mes!
    arimont

    ResponElimina
  3. Boníssima entrada, avans no sabia com es va formar; m'ha semblat molt interessant

    ResponElimina
  4. Molt interessant saber com va començar un esport! Segur que poc s'ho imaginava que el bàsquet triomfés tant arreu del món!

    ResponElimina
  5. Molt interessant, m'agrada molt el bàsquet però no sabia com s'havia inventat, ni qui.

    ResponElimina
  6. Molt interessant. Sempre es divertit saber com es va iniciar l'esport que tu practiques des de fa temps!
    M'ha agradat molt

    ResponElimina
  7. MOLT BON ARTICLE! ESTÀ BÉ AIXÒ DEL BASKET

    ResponElimina
  8. És interessant aquest article, està molt bé!

    ResponElimina